Днес е петък 13-и – дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора избягват срещите с черни котки, стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта, пише БТА. Други отказват да шофират или да се качват на самолет. За хората, които свързват деня и датата с беди и лош късмет, вероятно донякъде ще е утеха, че днес е единственият петък 13-и за 2022 г.
Всяка календарна година има поне един петък 13-и. За последен път денят и датата съвпаднаха само веднъж миналата година. Следващият „самотен“ петък 13-и ще бъде през юни 2025 г.
През следващите две години ни очакват по два петъка 13-и – през януари и октомври 2023 г. и септември и декември 2024 г.
В някои години за ужас на суеверните люде има три петъка 13-и. За последен път подобно съвпадение беше наблюдавано през 2015 г. Три петъка 13-и – през февруари, март и ноември, ще ни споходят отново през 2026 г.
„Фаталната“ дата може и да поражда страхове сред суеверните, но на нея са се случили и някои важни събития.
На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, покровител и предполагаем основател на шотландския град Глазгоу, починал на тази дата през 614 г.
На тази дата през 888 умира франкският император Карл Дебели, а през 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.
На 13 януари 1404 г. владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който забранява на алхимиците да превръщат базови метали в злато, а малко над 200 години по-късно – на 13 януари 1610 г., Галилео Галилей открива Калисто – четвъртия спътник на Юпитер.
На тази дата през 1854 г. Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона, а през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.
На 13 януари 1929 г. на 80-годишна възраст умира прочутият шериф Уайът Ърп.
Според календар на телевизионното шоу „Улица Сезам“ от 1973 г. 13 януари е рожденият ден на Гуменото пате. На тази дата в САЩ се отбелязва Денят на популярната гумена играчка.
За страха от петък 13-и има термин – параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Проучване, направено във Великобритания, показва, че 30 процента от жителите на Острова страдат от тази фобия. Около 43 процента от анкетираните се определят като суеверни. Някои хора стигат до там, че променят плановете си за деня, за да не се налага да напускат домовете си и евентуално да ги сполети нещастие.
Страхът от числото 13, тормозещ внушителните 70 процента от британците, е известен като трискаидекафобия. Според проучване 72 процента от жителите на Острова са се сблъсквали с лош късмет на „фаталната“ дата. Дали обаче всичко е плод на въображението им? Съдейки по някои факти, хората имат основания да се боят, тъй като на тази дата са се случили или предстои да се случат и някои страховити събития.
През август 2010 г. 13-годишно момче е ударено от мълния в Съфолк, Великобритания. Колкото и невероятно да звучи, това се е случило в 13 часа и 13 минути. За късмет момчето се е разминало само с леки изгаряния.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.