Диамантен пъзел с логото на СУ „Николай Катранов“ изработиха за своето училище учениците от доброволческия клуб „Ангелски сърца“ по повод днешния Патронен празник на образователната институция.
В продължение на повече от два месеца, с помощта на своята учителка от групата за целодневно обучение Таня Валентинова, няколко момичета от VII „в“ клас старателно работиха върху изненадата. Това са седмокласничките Богдана и Магдалина Узунови, Теодора Маринова, Ния Миланова, Борислава Борисова, Симона Линкова, Пламена Петрова и Виктория Георгиева. От ръководството на училището заявиха, че красивото им творение ще бъде поставено на видно място в сградата, за да могат да му се радват всички ученици, учители, родители и гости на СУ „Николай Катранов“.
Днешният партонен празник в училището премина с разнообразни дейности за учениците и учителите.
Първокласниците премериха сили в традиционните щафетни игри „Спортувай и играй“, а в двора на училището и във физкултурните салони бяха организирани футболни, волейболни и баскетболни турнири. За доброто настроение на всички допринесе и празничната хоротека пред централния вход на училището.
За някои от класовете бяха организирани посещения на музеи, разходки сред природата и учебни екскурзии.

Догодина СУ „Николай Катранов“ ще отбележи тържествено своята 60-та годишнина. Свищовското училище е открито през 1964 година. Негов патрон е Николай Катранов – български поет, фолклорист, преводач, революционер. Той е роден в град Свищов през 1829 г. В училищния двор е била родната му къща. Прототип е на Инсаров от романа на Тургенев „В навечерието”. След завръщането си в България работи като учител, изнася лекции, редактира сборници с народни песни. Умира едва на 24 години, вследствие заболяване от туберкулоза. Свищовското училище е единствено в България, което носи неговото име.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.