На камерната сцена в читалището стартира XX-ти Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В Камерната зала на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″, бе открито Двадесетото юбилейно издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри. Старт на културното събитие даде кметът на Общината д-р Генчо Генчев, който подчерта значимостта на изкуството във всичките му форми и неговата все по-голяма необходимост за обществото в трудните времена, в които живеем и предизвикателствата, пред които сме изправени.
Секретарят на Първото българско читалище Геновева Танчовска направи кратка ретроспекция на развитието на Фестивала през годините и изрази надежда обстоятелствата да позволят през следващата 2023 година той отново да бъде проведен в навечерието на Международен ден на театъра – 27 март, какъвто е и обичайният му период на провеждане.
В театралния фестивал, който се провежда под патронажа на кмета на Община Свищов, ще вземат участие 9 любителски състава от Свищов, Белене, Пловдив, Гълъбово, София, Пазарджик, Бургас и Велико Търново, които ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Крум Гергицов – театровед и председател на журито, Кирил Ангелов – актьор от Велико Търново и Розин Чепанов – режисьор от Свищов.
Всички театрални групи ще получат грамота за участието си, а награждаването на най-изявените от тях ще се проведе на 15 октомври от 18.30 часа в Камерната зала на Читалището.
Двадесетото издание на фестивала започна с постановката „Луда трева“ на Драматичния театър към свищовското читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″, а непосредствено преди това всички присъстващи се насладиха на музикален поздрав, в изпълнение на младия и талантлив китарист от Школата по изкуства към ПБНЧ – Александър Киров.