В истински празник за малки и големи се превърна откриването на обновената детска площадка в Караманово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За да споделят емоциите на малчуганите от ДГ „Радост“ дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и неговият заместник Ваня Игнатова. Сред гостите беше и регионалният координатор на програма „Ромакт“ Ивелин Топалов. В двора на детската градина се събраха и много родители, които внимателно наблюдаваха как играят и се веселят децата им.
Обновяването на детския кът за игра на открито се извърши по проект „Ромакт“ от Програмата на Съвета на Европа. За децата са осигурени нови уреди за игри и занимания. На площ от 110 квадратни метра е подменена настилката с плочи с ударопоглъщащо покритие. По този начин се осигуряват напълно безопасни условия за игра на подрастващите. Ремонтните дейности са на стойност за повече от 12 000 лева. По линия на европейското финансиране е осигурена сумата от 5000 евро, а останалите средства са дофинансирани от бюджета на община Ценово. „Осигуряване на подкрепяща среда за по-успешна интеграция и социализация на децата от ромската общност в село Караманово“ е третият проект, който се реализира за по-малко от две години в община Ценово със съдействието на „Ромакт“.
„Всяко ново нещо, дори и малко, е хубаво и добре дошло. Важното е нещата да се случват и в по-малките населени места. За всеки от нас е ясно, че всяка инициатива започва от малките стъпки. Ще се радваме децата да растат като достойни и възпитани граждани, а като пораснат да се върнат отново в родните си места“, пожела д-р Петров при откриването на детската площадка.
С решение на Общинския съвет в Ценово от три години детските градини на територията на общината са безплатни. Помещенията в ДГ „Радост“ в Караманово са изцяло реновирани и обзаведени със средства от общинския бюджет през миналата година. Почти всички малчугани от селото вече обхванати и посещават заниманията в детското заведение.

Още ТУК

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.