В периода 27-30 октомври, възпитаниците на Красимир Капитанов от формация Футбол 9 взеха участие в елитния международен турнир „Elite Neon Cup 2022“. Това е най-силния турнир, в който гарнитура на „Академик“ (Свищов) е записвала участие през последните години, като точно този турнир е с традиции и е от втора категория на FIFA. В предишни години шампиони са ставали „Манчестър Сити“, „ПСЖ“ и „Борусия“ (Дортмунд), а през този сезон грандовете, записали се за участие бяха „Ювентус“ (Торино), белградските „Цървена Звезда“ и „Партизан“, „Динамо“ (Букурещ), АЕК (Ларнака).
В най-очаквания мач от груповата фаза, възпитаниците на Красимир Капитанов се изправиха срещу връстниците си от „Ювентус“ (Торино), които в предишните си срещи записаха категорични победи с по пет и три на нула. Знаейки, че само могат да се извлекат ползи от такъв двубой, децата играха освободено и истински се наслаждаваха на играта. Следваха съветите на треньора и се бореха за всяка топка по терена, без да пестят сили. Именитият съперник, който беше дошъл с голяма група играчи, четири треньора и собствен лекар, очаквано постигна победа, но тя бе най-трудната в групавата фаза и с минималното 2:0. В приятелска атмосфера, след края на срещата децата се поздравиха, ръководствата смениха флагчета и контакти, като интересен момент бе въпросът на директора на „Ювентус“ къде именно се намира нашия град. След като му бе показано, той видимо се заинтересува от ДЮШ на „Академик“, като попита за структурата и в коя лига играе мъжкия отбор. Поздрави бяха отправени към съгражданите от Свищов, а флагчето, подарено от „Ювентус“ ще бъде добавено към богатата колекция флагчета в съблекалнята на отбора.
Очаквано, играчите на „Ювентус“ стигнаха и до финала, където загубиха от много силния отбор на „Цървена Звезда“ с 4:1.
Въпреки, че свищовските деца бяха представители на най-малкия град в надпреварата, малките „студенти“ играха като равен с равен с именити съперници и големи школи. Тук също може да се отбележи, че почти всички отбори играеха само с набор 2011, докато този на „Академик“ е съставен от деца родени между 2011 и 2014 и фактически представляваше и най-младият отбор на турнира.
Допълнителен импулс в играта даде възможността през последния ден от надпреварата, всички срещи да се играят на чисто новата тренировъчна база на сръбския национален отбор по футбол, намираща се на половин час от Белград. Там нашите малчугани имаха удоволствието да разгледат комплекса и да се разтъпчат на перфектните игрища. Базата е една от най-големите в югоизточна европа, като разглеждайки какви удобства предлага, човек може да си даде сметка, че не случайно Сърбия са станали световни шампиони до 20 години.
Равносметката от проведения турнир е победи над гръцкия „Тъндърс“ (Атина) с 2:0 и малтийския „Свиеки Юнайтед“ с 1:0. Равенства срещу гръцки и сръбски отбори с по 1:1 и загуби от „Ювентус“ с 0:2, „Жарково“ (Сърбия) с 0:1 и румънския „Лугож“ с 0:4.
След 2 победи, 2 равенства и 3 загуби, играчите на „Академик“ си тръгнаха за България като средно-представил се отбор, но и с високо вдигната глава и натрупано самочувствие. Треньорът Капитанов сподели, че турнирът е бил успешен за неговите възпитаници, а условията са били прекрасни. Тепърва предстои да се правят анализи и подобравят компоненти на играта, но поне играчите и треньори успяха да си „сверят часовника“ и да видят, че поетият път е правилен.
След награждаването отборът пое обратно към България с комплект медали, изявявайки желание да вземе участие и в друг подобен турнир. А ръководството на „Академик“ изказа благодарност към всички взели участие, техните родители и спомоществователи, като увери, че участието в подобни турнири ще стане редовно.
Актуално Свищов

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.