Ако родителите не искат детето им да бъде тествано, то ще остане да се обучава вкъщи. Това обяви на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков, пише Дир.бг. „Заболеваемостта е изключително висока в момента и ние сме длъжни да осигурим безопасност на децата“, отбеляза Денков.
По думите му същите тестове за коронавирус се използват в Германия, Австрия, Франция.
„Ако родителите искат да вкарат децата в училище без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява“, подчерта министърът, който посочи, че не му е ясно защо са тези протести на родителите.
Денков обясни още, че всичко ще се случва на ниво паралелка, за да се събере необходимият брой ученици за присъствено обучение.
„Поръчани са по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези в аптеката, на външен, вид, но са с по-високото качество“, каза Денков и уточни, че вероятно ще бъде организирана информационна кампания за тестването в училище.
Тъй като учителите ще трябва да преподават и онлайн, и присъствено, Николай Денков отбеляза, че приоритет ще бъде присъственото обучение, а децата, които са вкъщи, могат да се обучават чрез онлайн връзка със съответния кабинет.
„Цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата“, заяви той и допълни, че тестването ще става или от родителите, или от учениците.
„Към варианта с учителите вървим, само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи“, подчерта служебният просветен министър.
Той отчете още , че над 40% от учителите са ваксинирани срещу COVID-19, както и сподели мнението, че предпочита в класните стаи да се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас и тези от 5-ти до 7-ми и 12-ти.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.