В ДГ “Васил Левски“ – филиал продължават дейностите по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование в община Свищов“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В рамките на дейност „Осигуряване на обща, допълнителна и емоционална подкрепа за децата от етническите малцинства чрез Монтесори занимания“ днес децата от група „Палавници“ и група „Калинка“ участваха в семейно готвене по Монтесори. Под вещото ръководство на ресурсния учител Первин Мусова, заедно с логопеда Пламенка Георгиева и психолога Ася Ванева, децата заедно приготвиха баница с ябълки. Знанията и уменията на децата в изградената в детската градина Монтесори среда, свързани с материала „дълги летви“, беше пренесен в кухнята.
Дълги летви е Монтесори материал от област Дейности за усъвършенстване на сетивата. Чрез тези дейности децата придобиват умения за визуална и мускулна дискриминация на размери, развиване координацията на движенията и фина моторика. Благоприятства развитието на уменията за сравняване и е индиректна подготовка за математика, чрез градация и сериация на различни дължини, както и развиване на математически речник.
Кухнята е едно от любимите занимания на малките деца, особено когато им се доверим и им позволим да се включат активно. Те приемат готварските задачи, като предизвикателство, чрез което преоткриват и опознават заобикалящия ги свят. А резултатът от съвместната им дейност беше много вкусен.
Проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование в община Свищов“ е финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.