Новосформираната алея на будителите в Караманово се превърна в притегателен център за празничните прояви, посветени на 1 ноември – Ден на народните будители. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Вече са изложени в реален ръст три фигури на Ботев, Левски и Вазов, като се очаква в близките дни към тях да се присъедини Алеко Константинов.

По идея на настоятелството на Народно читалище „Светлина“ бе обявен конкурс за рисунка или апликация под наслов „Моите будители“. От четирите училища на територията на община Ценово се включиха повече от 30 участници. В картините освен традиционни изображения на възрожденци, борци за национална свобода, книжовници и творци, имаше и образи на любими учители, библиотекари и сгради на културни институти. С картините беше подредена изложба във фоайето на читалището, която може да се разгледа от жителите и гостите на населеното място.

В празничния ден възпитаници на Детска градина „Радост“ посетиха библиотеката на читалището. Малките палавници предварително бяха подготвили книгоразделители. На тънката ивица беше поставен образа на Паисий Хилендарски на фона на българския трибагреник. Малките момичета и момчета рисуваха образите Ботев, Левски, Захари Стоянов, Алеко Константинов и Вазов. Те направиха и опити да изпишат част от буквите на българската азбука. Няколко часа преминаха в занимателни игри и развлечения. Читалищният секретар Петя Герасимова подари на малките посетители поредица от детски книжки, посветени на български владетели от Първото и Второто българско царство. Децата със сигурност в този празничен ден ще запомнят и един необичаен жест на доброта. Случаен минувач, дошъл на гости в Караманово, купи и подари на всяко дете сладкиш за празника.