Деца откриха чанта с пари и златни бижута в Пловдив и я предадоха на полицията, съобщи БНТ.
Това се е случило в деня между двете матури, които трябвало да държат след седми клас. Въпреки че вътре учениците намерили над две хиляди лева и ценности, те и за миг не са имали колебания дали да задържат парите или да ги предадат. За благородната си постъпка днес децата бяха наградени на специална церемония.
Четирите деца завършват седми клас в училище „Драган Манчов“. На връщане от разходка забелязват забравена дамска чанта на пейка в кварталния парк.
По документите децата разбират, че чантата с ценностите е на възрастна жена.
„Като видяхме, че жената е възрастна и особено годината ѝ на раждане и решихме, че трябва да се обадим да помогнем с нещо“, сподели Соня Костова.
В чантата имало повече от 2000 лева и златни бижута. От районното управление намерили жената още същия ден. Изчакали обаче да мине матурата на децата по математика, за да ги наградят за постъпката им.
„Събитие, което не се случва често, но заслужава да бъде отбелязано, насърчено, похвалено“, заяви комисар Васил Костадинов от Областната дирекция на МВР в Пловдив.
Децата получиха грамотите си на официална церемония пред родителите и учителите си.
„Те са ни научили, ако има нещо подобно, да звъним. Или на тях, или на полицията“, коментира Зара Петрова.
„Гордея се със сина си. Когато говорех с него, той каза: „Първата ми мисъл беше да се обадя в полицията“, каза още Стоилка Георгиева Андреева, майка на Тодор Андреев.
Зара, Соня, Георги и Тодор считат, че са постъпили по най-правилния начин и призоваха връстниците си да направят същото, ако намерят изгубени вещи.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.