Неочаквана изненада в навечерието на коледните празници зарадва всички деца от училището в Караманово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За втори път германската фондация „Булгариенхилфе“ проявява своята благотворителност към малките жители от населеното място. Броени дни преди най-големия християнски празник пред входа на училището неочаквано спрял микробус с чуждестранна регистрация. Мъжете започнали да стоварват големи опаковани кашони. Те обяснили, че няма никаква грешка и това е пратка за децата от местното училище. В подготовката на дарението се включили от българското училище „Буквар“ във Франфуркт на Майн. Идеята за благотворителност била подкрепена безрезервно от всички учители и родители. В кампанията участвали и много българи, живеещи и работещи в германския град. Преди да разопаковат подаръците си учениците с трепет изпълниха за дарителите коледни песни и стихотворения. Във всеки от празничните пакети малките палавници откриха играчки, ученически пособия, лакомства и дрехи.
„Дори и във време на глобална криза и невиждана инфлация хората проявяват добродетелите си. За втори път ни изненадват приятно от Германия. Празничният дух трябва да завладее всеки дом, особено където растат деца“, сподели кметът на селото Бисер Блажев. Той ще подготви и изпрати благодарствено писмо до благотворителната организация , в което ще изрази искрената си надежда, че връзките между „Булгариен хилфе“ и Караманово ще продължат да се развиват и задълбочават.
Отношенията с дарителите от германската фондация датират малко повече от две години. Историята на връзката обаче се развиват като в приказка. Оказва се, че майката на една от активистките в организацията е родена в Караманово. Доброволческото сдружение е със седалище във Франфуркт на Майн, но развива дейността си повече от двадесет и пет години. Към него се приобщава и Цветанка Шмит, която преди години се изселва в Германия и там създава семейство. Тя обаче е твърдо решена да помага на сънародниците си в родината. По този начин една от пратките се отзовава в родното село на майка й. Веднага след проведените разговора с кмета на Караманово се стига и до реални действия.
Доброволческата организация е изразила готовност да подпомогне и други учебни заведения в община Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.