Залата на етнографската сбирка в Младежкия център в Ценово трудно побра желаещите да отбележат Деня на християнското семейство, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. На едно място се събраха членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ и ученици от местното училище. Разликата в годините не беше никаква причина да се проведе разговор за ценностите и добродетелите на българския дух, за силата на семейните традиции. За да почетат един от най-тачените празници в района на долното поречие на Янтра, дойдоха председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и представители на общинската администрация.
„Няма нищо по-ценно от семейството. При нужда то винаги е до теб, ще ти помогне и ще ти подаде приятелска ръка“, сподели председателката на пенсионерския клуб Румяна Иванова.
В автентична обстановка бе възстановена семейна вечеря в деня на християнския празник Въведение Богородично. Присъстващите чуха благословиите, които отправят възрастните към децата и ги напътстват в житейския им път. Спазвайки традицията, стопанката прикади софрата с тамян и отправи пожелания за здраве и берекет. Цялото семейство, станало на крака, изрече молитвата „Отче наш“. След това главата на семейството по стар български обичай разчупи питата и раздаде по парче на всеки около трикраката масичка. Поетесата Пенка Антелова рецитира стихотворение, посветена на християнското семейство.
Изключителен интерес сред присъстващите предизвика разказът на 91-годишната Анка Ирманова за семейните ценности. Тя е бивша учителка и независимо от годините си продължава да е ревностен краевед. Според нея семейството може да се оприличи като пчелен кошер, в който всеки изпълнява стриктно задълженията си, а поставените задачи от стопанина са повече от закон. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ подариха на всеки от присъстващите картичка в знак, че уважават и продължават традициите.
Вълнуващо бе тържеството, посветено на християнското семейство, и в Долна Студена. По инициатива на местното читалище в детската градина и училището малчуганите бяха запознати с Деня на християнското семейство. Децата рецитираха стихове и разказваха за семействата си.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.