По покана на кандидата за кмет на народната коалиция Стефан Проданов в Свищов ще гостува големия български писател и дисидент Димитър Бочев, който ще представи последната си книга „Белият слон“, издание на Издателство „Захарий Стоянов”. Това съобщиха от Предизборния щаб на Местна коалиция ПП-ДБ, СДС, ВМРО-БНД и Ние идваме с номер 68 в интегралната бюлетина за избор на кмет на община Свищов, общински съветници и кметове на кметства.

Срещата ще се проведе в понеделник, 23 октомври от 19.30 часа в Камерна зала на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Модератори на срещата с дисидента и редактор на радио „Свободна Европа“ Димитър Бочев ще бъдат проф. Андрей Захариев от СДС и адв. Калин Костов от гражданска платформа „Площад Алеко“. Чрез дарение от кандидата за кмет на народната коалиция д-р Стефан Проданов и модераторите 68 броя от книгата са откупени от издателството, като авторът на книгата „Белият кон“ ще подпише екземплярите за желаещите да присъстват на срещата свищовлии.

Димитър Бочев е роден през 1944 г. Следва философия в СУ „Климент Охридски”. Многократно е арестуван от Държавна сигурност за другомислие, два пъти е изключван от университета. През 1972 г. напуска нелегално страната и се установява в Западна Германия, където получава политическо убежище. Работи като редовен извънщатен сътрудник на „Дойче Веле”, където си дели есеистичните понеделници на българската емисия с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио „Свободна Европа”, където отговаря за културно-публицистичната програма „Контакти”. През 1976 г. е осъден задочно на 10 години затвор. Присъдата е отменена от Върховния съд в София през 1992 г. Автор на книгите: „Междинно кацане”, „Генезис ІІ”, „Синеокият слепец”, „Хомо емигрантикус”, „Несъгласни думи”, „Белият слон” и др.

В коментар на литературния критик Георги Цанков за книгата „Белият кон“ се казва: „Общуването с изгнаниците помага не само да усетим духа на поколенията, но и да пренапишем идеологическата гротеска, представяна като национален идеал. Разбира се, за да кажем цялата истина, не бива да пропускаме не само емигрантите, но и най-вече онези, които, както казва Бочев, „пред очите ни са творели приживе история, които са творили и сътворили история и със смъртта си“. Заедно с него да се върнем към времето на деветосептемврийския преврат, за да изтрием патината на забравата от хилядите жертви и, разбира се, от имената на 88 мъченици, изключени от Съюза на писателите още на 14 ноември 1944 г., много от които заплащат с живота си или с продължителни страдания гражданските си позиции, такива като Фани и Чавдар Мутафови, Димитър Шишманов, Михаил Арнаудов, много от които продължават да живеят днес, благодарение на изданията именно на „Захарий Стоянов“… После идват вътрешните емигранти, а немалко от тях са дълбоко свързани с творческата философия на Бочев – той неведнъж напомня в книгите си за Константин Павлов, Иван Радев, Николай Кънчев, Христо Фотев, Георги Мишев, Цветан Стоянов… Не бива да делим всичките тези интелектуалци, автори на „несъгласни думи“ – несъгласни с фалшивия канон, с тоталитарната утопия, с насилието, с бездуховността. Огромно място в своеобразният храм на противопоставянето на догмата има мъченикът и пророкът Георги Марков, чийто най-проникновен тълкувател е безкрайно близкият му приятел Димитър Бочев.“

Срещата е начало на поредица от културни събития, посветени на Деня на народните будители 1 ноември по приоритета на Народната коалиция за надграден културен календар на общината „От Свищов за България“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.