С голямо неудобство чета коментари, в които слагат в едно и също изречение ДеситУ Атанасова и проф. Янаки Стоилов. Все едно да сложат в едно изречение Айнщайн и Денков. Явно много хора не разбират разликата между юрист и Йорист, въпреки явните и ясни доказателства за два отделни вида завършили право.

Проф. Янаки Стоилов ми е преподавал по теория на правото. Блестящ ум, съвършено възпитание, дипломатичност и усет за нещата. Един от всеобщо признатите корифеи на правото. С чест заслужил да бъде конституционен съдия. Повтарям – с чест, а и с професионализъм и блестящи знания.

Днес гледаме карикатури /тоест кандидатури/ за поста конституционен съдия от квотата на Народното събрание. И се изумявам как не ги е досрамяло някои от тези хора да сметнат, че са достойни за този пост. Изумително.

Както и сама установих, политиката е много мръсна работа, а за да успееш в нея, трябва до съвършенство да владееш и другата най-древна професия. Легенди се носят за уменията на някои депутатки, с които са си заслужили мястото в Народното събрание. И да ви кажа, умът и професионализма по диплома, не са сред тях.

Обслужването на Бойко Борисов може и да носи привилегии и пари. Но, по дяволите, не превръщайте държанките си /дори общите/ в стожери на правото! Поне да имаха знанията и юридическия професионализъм /защото се споменава професионализъм при жениците, ама не се обяснява в коя сфера/, да преглътнем морала.

Първоначалната идея на законодателя е била депутатите да предлагат корифеи на правото, доказани юристи с опит, с трудове по право, преподаватели, дългогодишни съдии за поста на конституционен съдия. Предполагам, че и в кошмарите си не са си представяли Деса и Цвета като кандидати за този пост. Дори да приемем, че са добри юристи, то липсва дългогодишния стаж, опита на друга длъжност освен юрисконсулт и адвокат. Липсват публикувани монографии, трудове по правни въпроси. Несериозно е.

Правото не е като политиката и проституцията. Все още то е някакъв стожер на законността. И все още има почтени и независими съдии, истински юристи и професионалисти. Да предлагате подобни кандидатури за такъв висок пост, означава да омаловажавате знанията, професионализма и опита на стотици достойни и доказани юристи и да се подигравате откровено с правото и Конституцията.

Срамно е!
Елена Гунчева-Гривова

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.