Северната част на Факултетския корпус на Академията има сериозни конструктивни проблеми следствие на улягане. Това коментира пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Академията. Проблемът е от 3 години като се е задълбочил през последната година и аудиториите в тази част не се използват, уточни ректорът. Минимум 1,5 милиона лева са необходими за укрепването на основите – проблемът е от къде да бъдат осигурени те, уточни проф. Божинова. По думите й в събота ще запознае депутати от „Продължаваме промяната“ за проблема и ще иска помощ от държавата за реализиране на проекта. Тя уточни, че е договорила срещи и с депутатите Явор Божанков, БСП и Момчил Иванов от ИТН, които също ще се запознаят на място с проблема.
Сградата е строена през 70-те години. Проблемът възникнал преди 3 години. Северната част на постройката има сериозни деформации и в двете големи аудитории зеят огромни пукнатини, в които може да се провре човешка ръка.
„Още тогава платихме на експертен екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Специалистите направиха огледи и изчисления колко средства ще са необходими, но данните трябва да се актуализират. Търсим средства за належащите ремонтни дейности“, каза още проф. Божинова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.