Народни представители в 49-то Народно събрание са отправили въпрос към министъра на здравеопазването за борба с популацията с комари. Това става ясно от публикация в страницата в социалната мрежа на депутата Димитър Николов, видя Актуално Свищов.

„С проф. Костадин Ангелов и колеги, в чиито избирателни райони влизат общини край р. Дунав, внесохме въпрос до министъра на здравеопазването какви са възможностите за целево финансово подпомагане на всички крайдунавски общини за борба с популацията на комарите. Настояваме за конкретен срок за решаването на проблема.
През последните седмици тези общини трудно се справят със собствени сили и средства с увеличаващата се популация на комарите заради обилните валежи и високите нива на водите. Ситуацията става все по-напрегната, общественото недоволство расте и хората масово внасят жалби за спешна обработка и дезинфекция на бреговете. Опасенията на гражданите се засилват от предпоставките да пламнат зарази.
Общинските ръководства по места полагат усилия да косят зелените площи, пръскат против комари, но заради високите нива на Дунав и прилежащите притоци, блата и водоеми, както и заради постоянната влага проблемът не може да бъде овладян.
Едва ли ще е пресилено да кажем, че в момента в крайдунавските общини реално бедстват“, пише депутатът.

Проверка на Актуално Свищов на сайта на Народното събрание установи, че към момента не е заведен въпрос към здравния министър от народни представители за ситуацията с комарите по Дуданв.