Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по Националната телевизия във връзка с приключилите преговори с ГЕРБ-СДС, пише Дир.бг. По-рано днес предложената за поста му от партията на Бойко Борисов Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. „ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат“, каза още на брифинга вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.

Часове по-късно ротационният премиер в оставка Денков призова: „Спазете думата си и осъществете ротацията“.

Ето какво още каза той:

„За да изпълним дългосрочните си задачи преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета.

Преговорите за съставяне на Министерски съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание – вместо да хвърлят държават в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори. Единственото, което се очаква от вас днес е да спазите думите си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, каза Денков в обръщението си.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.