Премиерът Николай Денков потвърди и лично, че е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание и обясни, че това е спазване на дадена дума и покана за разговор към ГЕРБ.

„Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума. Израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година“, посочи на брифинг за медиите министър-председателят и призова да се седне на масата на преговорите.

По думите на Денков това е покана за разговор с ГЕРБ.

„Държа да кажа едно изрично успокоение към българските граждани – правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както до момента, за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване позицията на страната в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство“, посочи премиерът в оставка.

Премиерът посочи, че регулаторите трябва да бъдат извадени от „кланово-семейните отношения“ и да не бъдат използвани като бухалки.

„Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система“.

Предложения от ПП-ДБ мемонардум Денков определи като „паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво остава да свършим“. Затова в документа нямало имена, а конкретни реформи.

Очакванията бяха, че оставката на Денков ще бъде подадена утре – 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. Все още не е ясно кога Народното събрание ще я гласува.

След това на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент – ГЕРБ-СДС.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.