Замислих се за безсмисленото разточителство по погребението на дълбоко уважавания от мен дядо Неофит – Светла и вечна му памет!

Надали скромният монах е желал такава суета и показност по изпращането му. Защо духовната ни институция – Българска православна църква – Българска патриаршия не се отказа от тази пошла показност? Нали най-вече тя е духовна институция, а Патриархът – монах?!

Защо все да се показваме, да се тикаме пред камерите, да блестим? Размишлявах и за двудневният национален траур – свободно време за хиляди фотосесии качени по фейсбук с Всесветейшия. С ковчега, с шкембелии Преосвещенства, с Високопресвещени индивиди с тънки златни рамки на очилата, с изскубани вежди и огромни енголпия на врата. Безсмисленото бърборене по телевизиите на десетки невежи журналисти, с катафалката, министри и други балкански същества – ударихме в земята индийските сериали.

След бляскавото погребение на дядо Неофит се загледах по единственото предаване , което следя по Нова ТВ – Ничия земя. Излъчваха двама братя потънали в нищета – единият загубил двете си ръце на 18 години, отрязани от машина по време на работа, пиещ вода от туба с дълга сламка. Другият обиращ последни хапки от почти празната тава на масата…

Да живее България!
Пламен ДИМОВ – ГРАНДЖАН

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.