“Демократична България” спечели делото във Върховния административен съд срещу практическата отмяна на машинното гласуване, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на обединението.
Съдът постанови, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Броене на разписки може да има само контролно, без това да влияе на изборния резултат, наредиха върховните магистрати на ЦИК.
С решението на съда отпадат заплахите от манипулации с контролните разписки, които да доведат до разминаване между електронното и ръчното броене. Предотвратяват се и надеждите на някои политически играчи да всяват обществено недоверие в резултатите от вота за президент и за парламент на 14 ноември. На ЦИК обаче е оставена възможността да нареди броене на контролни разписки в неограничен брой секции, въпреки че това няма да се счита за официален резултат.
Освен “Демократична България”, жалби срещу решението на ЦИК подадоха още няколко политически формации и кандидат депутати, като всички те бяха обединени в едно административно дело.
“С произнасянето на ВАС в наша полза “Демократична България” отново побеждава в съда. Точно както спечелихме делото срещу Районната избирателна комисия в Стара Загора, която отказа да приеме документи, подписани с електронен подпис”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов във видео на живо от Стара Загора.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.