Декларация
на групата общински съветници „Заедно за Свищов“ по повод отношението на местната власт към Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Уважаеми съграждани, жители на общината, свищовлии, живеещи извън родните места, хиляди студенти и възпитаници на Стопанска Академия „Димитър А. Ценов”, приятели на града.

Ние, групата съветници „Заедно за Свищов” изразяваме своето притеснение и недоумение от показаното отношение на местната власт и лично на кмета на общината Генчо Генчев към академичната общност по повод отминалите чествания на студентския празник – 8 декември.

Отсъствието на кмета на града от академичното тържество, организирано от ректорското ръководство, което бе съпътствано и с отсъствието на председателя на Общинския съвет и на заместник-кметовете на общината е изключително негативен сигнал към всички, обичащи нашето висше училище.

Още повече, че това отсъствие идва в непосредствена последователност след друго – от шествието до гроба на Дарителя, по повод патронния празник на Академията – 8 ноември.

Поведението на Кмета на общината във връзка с такива знакови събития е въпрос не само на етикет и протокол, но и на символично излъчване на послания към обществото. В конкретния случай те са изключително негативни и влияят крайно деструктивно на опитите на цялата академична общност да съхрани делото на Димитър Апостолов Ценов и запази облика на Свищов като студентски град.

Въпрос на управленска целесъобразност е разпределението на събитията, включени в културната програма на общината, но дублирането за втора поредна година на честването на 8 декември, в което традиционно през годините е участвал Кмета на общината и друго събитие, на което очевидно се дава приоритет в публичното представяне – т. нар. запалване на светлините на коледната украса в града не допринася за запазване на автентичния облик на града като студентски център.

Изказаната от г-н Генчев теза в речта му на тържественото заседание по конституиране на настоящия Общински съвет и встъпването му в третия му мандат, че отношението му към някои преподаватели във висшето училище щяло да бъде променено е повод да заявим, че подобно поведение е недопустимо да приема институционални параметри, за каквото тези му действия подсказват.

В заключение заявяваме, че групата съветници „Заедно за Свищов” намира неразривната връзка между общинското управление и развитието на нашето висше училище – Стопанска академия за единствената сигурна гаранция за икономическото развитие и просперитет на общината, независимо от провеждането на политиките, които се опитват да внесат някакви необходими алтернативи.
Съветниците от групата „Заедно за Свищов”

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.