Утре е последният ден със сравнително хубаво време. Предстоят застудявания, дъждове, а в края на седмицата в София дори има условия за пускане на парното, пише Дир.бг. Според правилата на столичната Топлофикация, това може да стане при три поредни дни със средноденонощни температури под 12 градуса и прогноза на НИМХ за трайно застудяване. Днес бе слънчево, с повече облаци на изток и дневни температури от 18 до 23 градуса в повечето места.
През нощта ще има незначителна облачност, повече — в източните райони. Там и най-вече по Черноморието е възможно да преръми слабо. В Дунавската равнина ще духа слаб източен вятър. Минималните температури утре ще бъдат от 4 до 9 градуса.
Денят ще започне със слънчево време, но още преди обяд облачността ще започне да се увеличава и до вечерта ще бъде променлива. В по-голямата част от страната ще остане почти без валежи, освен по Черноморието, където отново ще превали съвсем слабо или ще преръми. Ще се усили източният вятър, който ще бъде до умерен.
Максималните температури ще бъдат от 17 до 21 градуса.
На континента най-топло ще бъде в Лисабон, Атина и Мадрид, с температури малко под 30 градуса. В централната част на континента нахлува студен въздух и температурите в Будапеща и Виена ще се понижат спрямо днешните с 10-12 градуса.
Ще завали и дъжд, а в Рим и ще прегърми. Това е същият студен въздух, който очакваме да дойде и у нас вдругиден и трайно да развали времето.
У нас от четвъртък до края на седмицата времето ще се определя от област на ниско атмосферно налягане, средиземноморски циклон.
В четвъртък температурите ще се понижат с няколко градуса и ще започнат превалявания от дъжд.
В петък и събота ще бъде доста хладно, като по високите полета на запад, включително в София дневните стойности ще остават под 10 градуса и ще са по-скоро характерни за ноември и дори декември, отколкото за октомври.
С прекъсвания ще превалява на различни места, а по райони ще се съберат и значителни валежни количества – на места до 15-25 литра на квадратен метър, възможно е и повече.
Времето ще остане трайно хладно и в края на тази и началото на следващата седмица. Дневните температури ще са най-често от 6-8 на места по високите полета до около 10-12 градуса в някои части на низините.
Слабо повишение ще настъпи след понеделник, но температурите ще останат под обичайните за средата на октомври.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.