В навечерието на Деня на народните будители, деца от ДГ „Калина Малина” гостуваха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, съобщиха от Висшето училище. Целта на посещението на малчуганите от 3 група и техните учители – Гинка Николаева и Диана Господинова бе децата да се запознаят с живота и делото на Димитър Ценов, като ярък пример за народен будител, направил най-голямото индивидуално дарение за образование в България.

В Академията гостите посрещна Маргарита Дончева – уредник на музея, която ги разведе в Ректората и им показа стенописите на Александър Божинов. В аулата, седнали на студентските скамейки, децата научиха как е създадено Висшето училище, кои са студентите и техните преподаватели.

В Академичния музей уредникът разказа по детски на гостите кой е Димитър Ценов, как той се е самообразовал, какво е направил за развитието на България и защо е решил да завещае богатството си за създаване на Висше търговско училище в родния си град Свищов. Интерес и любопитство в децата предизвикаха медалите, с които е бил награждаван Ценов, неговото бюро и макета на сградата на ректората.

Гостуването на децата и техните учители завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Дарителя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.