Правителството трябва да се готви евентуално да национализира руско имущество в страната. За това предупреди съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в декларация, която прочете от парламентарната трибуна от името на десницата, пише вестник „Сега“.
Десният политик посочи конкретно, че има предвид активи на руската петролна компания „Лукойл“. Подобна стъпка вече беше предприета в Германия по отношение на руската газова компания „Газпром“.
В декларацията на десницата се констатира, че България е сред най-силно засегнатите от руското „хибридно проникване в региона“. „Поредица от управления си затваряха очите за тази заплаха и, пряко или непряко, с действия или бездействия, обслужваха путиновата политика на нашата територия“, заяви Иванов. И подчерта, че премахването на „всички форми на уязвимост, проникване и влияние от кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация“.
Правителството прави значими усилия в тази посока, смята съпредседателят на ДБ. Те обаче не представляват цялостен курс, особено поради това, че четворната коалиция е затънала във вътрешни свади.
Той изреди редица приоритети, по които трябва да започне работа:
– в сектор Сигурност – реформа в специалните служби; модернизация на въоръжените сили; програма за развитие и поддържане на многонационални сили на българска територия и др.
– в енергетиката – нулева зависимост от Русия, включително чрез осигуряване на доставки на газ от други източници; гарантиране, че дейността на „Лукойл“ ще съответства на българското и европейското законодателство, включително чрез постигане на прозрачност в ценообразуването и мерки за събиране на неплатените в миналото данъци; българската държава да избере нов свой представител в „Лукойл“ на конкурсен принцип; подготовка за възможно поемане на контрола върху различни активи на „Лукойл България“ на българска територия, ако националният интерес изисква това; решаване на въпроса за алтернативни доставки на гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.