От „Демократична България” (ДБ) – една от формациите в управляващата коалиция, излязоха с декларация в парламента, с която остро осъдиха случаите на извършени престъпления от руската армия в Украйна. В тази връзка, десните настояха посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата – т.е. да бъде изгонена, пише вестник „Сега“.
Според тях така страната ни ще последва примера на други европейски държави, които предприеха подобни мерки срещу руския дипломатически корпус. Отделни депутати от десницата и преди са се обявявали за подобна мярка, но сега открито го поиска цялата парламентарна група.
„Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид. ДБ сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна”, обяви депутатът Антоанета Цонева от парламентарната трибуна, която прочете декларацията от името на десницата.
От ДБ поискаха, също така, нашата страна да предостави съдебно-медицинска експертиза на Украйна, с която да бъдат разследвани случаите на военни престъпления; да подкрепи нови, по-сурови санкции срещу Русия; да започне да предоставя на Украйна оръжие и муниции.
Останалите парламентарни групи посрещнаха исканията на десницата с мълчание.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.