Жители на Велико Търново и Свищов получават привилегията да се обучават безплатно в единствения за България Пчеларски университет, пише вестник Борба.

И макар това да не е стандартно висше учебно заведение, инициативата е в подкрепа на медоносния бранш, завършването дава възможност за реализация чрез професия с перспективи в бъдеще. Обучението ще се покрие от стипендии, осигурени от голяма соларна компания.

Инициативата се организира от създателите на платформата „Истински мед“. Програмата в Пчеларския университет вече изпрати три успешни випуска и тази година стартира прием за нови студенти от 8 януари.

Учебната програма на цялостния курс представлява хибридно 3-месечно обучение, което включва видеоуроци, онлайн срещи с лектори за въпроси и отговори и практически обучения в работещ пчелин.

Записването се осъществява през сайта на университета и всеки желаещ може да го направи в срок до 15 февруари 2024 г. Формата за кандидатстване за стипендии е отворена, а крайният срок е 8 февруари 2024 г.

„Този нов модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар. Чрез безсрочен достъп до всички лекции, гъвкава програма и практически обучения в реален пчелин това вече е възможно. Курсът е подходящ за хоби пчелари и хора, които искат да са близо до природата и пчелите“ , споделят инициаторите на проекта.

Предвидени са 5 награди за курсистите с най-добро представяне по време на обучението. Те ще бъдат поощрени с 5 кошера с пчелни семейства.