Атрактивното състезание за най-тежък коч отново ще се проведе на предстоящия Национален съобр на овцевъдите край Петропавловския манастир, пише вестник Борба. Право на участие имат всички животни, които според стопаните им са придобили внушителни размери и биха преборили конкуренцията. Победителят ще бъде избран напълно безпристрастно – чрез теглене с кантар. Кочът, който се окаже най-тежък, ще донесе на стопанина си наградата от 1000 лв. Кандидатите в състезанието следва да бъдат докарани на терен не по-късно от 10:00 ч. на 7 май, а обявяването на победителя ще е на 8 май.

До момента категоричен победител в тази надпревара на изданията на форума досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите „Бергамаска“ и „Аваси“.

За първи път на събора ще се проведе и състезание за най-дълъг косъм при породата „Калоферска дългокосместа коза“. Съревнованието е насрочено за 7 май в 13:00 ч.

И тази година сили ще премерят най-сръчните фермери. Ще се проведат състезания за ръчна стрижба с овчарска ножица и ръчно доене. За класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди съответно от 300, 200 и 100 лв.

Съборът се организира за XI година, а откриването по традиция ще се случи на Гергьовден. Двигател на най-голямото фермерско събитие у нас е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Мероприятието ще се проведе с подкрепата на земеделското министерството и общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.