Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Украйна утре. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, който днес даде първата си пресконференция от началото на войната. Брифингът се проведе в метростанция в Киев, пише вестник „Сега“.
Украйна от дълго време очакваше високопоставено посещение от САЩ в знак на подкрепата на САЩ за Киев.
По време на пресконференцията Зеленски отново призова за среща с руския лидер Владимир Путин в опит „да се сложи край на войната“. Той каза, че „не се страхува да срещне“ с Путин ако това ще доведе до мирно споразумение между Русия и Украйна.
„Войната може да бъде спряна само от онези, които я започнаха“, изтъкна украинският държавен глава.
Зеленски постави условия за преговорите с Москва „Ако нашите хора бъдат убити в Мариупол и ако тези псевдореферендуми се организират в южния район на Херсон, тогава Украйна ще се оттегли от всеки преговорен процес“, каза президентът.
Зеленски настоя да се сложи край на войната и че всеки „здравомислещ човек би избрал дипломатическия път“ за решаване на въпроси пред военния.
„Нашите партньори, както европейски, така и отвъд океана – Съединените щати и Канада – всички виждат, че това, което Русия казва и прави е, че не иска Украйна на масата за преговори, за да се сложи край на войната“, категоричен бе Зеленски. И допълни: „Думите „Русия“ и „доверие“ не са синоними. Те са антоними – Русия просто говори нещо, което по никакъв начин не отговаря на действията й”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.