Държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Това обяви в Бургас министърът на туризма Христо Проданов, пише вестник „Сега“.
Компенсациите ще започнат да се изплащат от следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Предстои Министерски съвет и Министерство на финансите да публикуват изискванията как да се подават заявки.
От помощта ще се възползват както собствениците на частни хотели, така и почивни бази на общини и държавни ведомства.
Още от първите дни след избухването на войната в Украйна хотелиери по Северното ни Черноморие приемат украински бежанци – основно жени и деца, и до днес не беше ясно дали държавата ще поеме част от издръжката им. Те се оплакаха, че не получават и никакви отговори на запитванията им към правителството. Както писа „Сега“ някои от хотелиерите са били принудени да поискат от настанените бежанци да заплащат за престоя си, защото свършват финансите на собствениците да подсигурят отопление и храна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.