Наземно и авиационно третиране срещу комари започва в общините по поречието на река Дунав, осигурено от държавата. Освен за Свищов държавата осигурява третиране и за пет села. Това са Българско Сливово, Вардим, Ореш, Совата и Царевец. Това съобщи за Актуално Свищов Любомира Петрова, секретар на Общината.

В края на настоящата седмица стартира инсектицидна обработка срещу комари по поречието на река Дунав, чрез наземно и авиационно третиране, уведомиха от Българска агенция по безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните. Планирано е вечерта на 15 юли да стартира инсектицидната обработка от началото на поречието на река Дунав и ще продължи по график последователно в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. Обект на мероприятията ще са както урбанизираните така и неурбанизираните територии по поречието на река Дунав, като ще се обхващат площи южно от брега на река Дунав.

Съгласно графика , третирането за община Свищов ще се извърши в и около землищата на Свищов и селата – Българско Сливово, Вардим, Ореш, Совата и Царевец както следва:

– на 17 юли / понеделник/ от 21.00 часа ще се извърши наземна имагоцидна обработка с генератори за топъл аерозол и генератори за студен аерозол
– на 18 юли /вторник/ от 6.00 часа ще се извърши авиационна ларвицидна обработка чрез конвенциално опръскване от въздуха.

В случай на промяна на метеорологичните условия, планираният график може да се промени, за което от БАБХ своевременно ще уведомят.