100 дни на правителството на „промяната“ Актуално Свищов разговаря с Даниела Давидкова – възпитаник на СА „Д. А. Ценов”, специалност Финанси и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност Политология.
– Госпожо Давидкова, Вашата оценка за 100-те дни на правителството на премиера Кирил Петков? Още сме съвсем в началото, но Вашето мнение – ще се случи ли промяната, която искаха хората от протестите през лятото на 2020 година?
– Като част от всекидневно и активно протестиращите хора през лятото на 2020 г. , аз и съмишлениците ми изобщо не сме имали каквото и да било желание и визия за точно тази „промяна” или по-скоро подмяна, която се случва в момента в родината ни. Надеждата ни беше управлението да се поеме от професионалисти, които нямат корупционна зависимост от режима на статуквото. Държавното управление да се прочисти от „удобни калинки”и да се назначят хора с богат професионален опит в съответните сфери на икономика, култура и международна дипломация. Уви, надеждата ни за прочистване се оказа утопия. Меко казано сегашното правителство се оказа повторение на свищовския модел на местно управление на „Промяната в Свищов” и по-точно казано коалиция „Орел, рак и щука и някаква си мъка”. Сформира се едно удобно коалиционно правителство, което си разпредели министерствата и се започна модела „Всяка коза за свой крак”. Подмениха се едни удобни „калинки” с други такива от дебрите на структурите на коалиционните партньори, а реални промени в законите, които да се гласуват в парламентарна зала никакви. Правителство и Парламент се задъхват да се опитват да се справят от ден за ден с настоящите кризи – здравна, икономическа и национална сигурност и исканията на протестиращите от лятото на 2020 г. просто останаха в забвение.
– Какъв е хоризонта на това правителство – времето ще тушира ли напрежението между четирите съставки в него или напротив?
– Ако се следва „Свищовският модел” на управление, то това управление можеше да изкара и цял мандат, но несправянето с кризите няма да им даде такъв шанс. Предполагам, че идващото лято отново ще е протестно, защото експертите от „Хар-вър” се оказаха неподготвени да се справят с управлението на цяла държава и то в компанията на безпринципна коалиция. Едно е да управляваш фирма, но съвсем други са „табиетите” да управляваш държава и то в условията на идващи една след друга глобални кризи. Държавното управление не им е по мярка. Липсва грамотна експертиза. Популизмът им е в повече, но пък не може да им се отрече добрия вкус при назначаването на красиви Дами на висши управленски постове. „Просто” наистина са красавици! Надявам се и някаква работа да свършат с чаровните си усмивки.
– Има ли възможност за втори кабинет в рамките на 47-то Народно събрание?
– И защо да няма. Коалицията Герб-ДПС-БСП и „някаква си мъка” звучи напълно възможна. Друг е въпроса реалния бюджет на страната, инфлацията и ненамесата ни в световните конфликти, доколко ще дадат възможност за съставяне на такъв кабинет. Липсата на професионалисти сред депутатите и по министерствата само обуславя удобно нищоправенето в държавната администрация. Нищо не се случва. Нищо градивно не се предлага и не се гласуват належащо необходими закони, които бяха внесени в Деловодството на предишните два Парламента. Всичко удобно се забравя или неглижира, щом не е в нечия лобистка полза. И още веднъж подчертавам, че не виждам професионалисти сред управляващите, а само мними „експерти” с компетенции на удобни и послушни „калинки”.
– Цялата тази ситуация в държавата как ще се отрази тук в Свищов – настоящата управа е изолирана от представителите на властта?
– С голяма доза сарказъм бих казала, че се „гордея”, че от Свищов дадохме нещо на държавата и то е модела на управление „Орел, рак и щука и някаква си мъка”, което е жалко, а не похвално. В Свищов никога не сме били интересни за представителната власт и не сме имали депутати, които да насочат прожекторите към родния ни град. Интересни ще са предстоящите местни избори. ГЕРБ са с големи амбиции да задържат властта във „феодите” си. БСП са на полюсите „помазани от Нинова” и „недолюбвани от Нинова”. В Свищов не знам колко има от едните и колко от другите, но като цяло партийните структури са 2-3 файтона с хора. Борбата ще е сегашната общинска администрация да запази работните си места и заплатките си. По-скоро съгражданите ни ще е хубаво да се обединят около независими граждански кандидатури на хора, които са познати в обществото и с отлична професионална експертиза и не на последно място да нямат лобистка и корупционна насоченост. Крайно време е градът ни да се управлява от професионалисти, а не от послушковци. Очаквам да видя разумни предложения в тази насока. Ако се тръгне с партийни кандидатури и безпринципни коалиции, то резултатът ще е същия като сега. Само „послушкивците” ще са други, защото сегашните доста се компрометираха със светските си изяви.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.