Над 400 деца е научил да плуват 85-годишният воден спасител, болката му е, че в града ни няма басейн…
На 7–8 – годишна възраст се научава да плува Петър Цвятков, свищовлията който в момента гони 86 години /бел. ред. материал писан 2013 година/ и е най-възрастния действащ плувец в страната. “Тогава нямаше басейни и сам се научих да плувам. Съберем се деца от махалата на т. нар. Гърло, свързващо блатото преди изграждането на дигата. И точно там се учихме да плуваме”, с усмивка си спомня плувецът.
От 1962 година Петър Цвятков е участник в традиционното масово преплуване на река Дунав, тогава е и първото издание. През тази година покорява два пъти Голямата река – един път на празника на Свищов – 27 юни и в средата на август. От тогава свищовлията участва непрекъснато в преплуванията, като няма пропуснато издание, споделя не без гордост.
“Не само съм най-възрастния активен плувец, но във водното спасяване съм доайена на България. Във Варна г-н Силов най-възрастния колега е с четири години по-малък от мен. Другият г-н Танев от Бургас, като той е с 6 години по-малък. Това сме най-възрастните водни спасители”, пресмята Петър Цвятков.
Неговото обяснение за дефицита на спасители е заплащането – “човек, който отговаря за живота на друг човек по време на къпането му получава много малко заплащане”. С болка споделя, че много голяма част от момчетата от града, обучени за спасители са избягали в чужбина. “Само в Лос Анджелис имаме четири наши момчета, но там те получават близо 2600 долара на месец”, разказва плувецът. Бърза да уточни, че все пак в последните години се е увеличило заплащането на труда на водните спасители – при 300-350 лв. то е достигнало 700 лв. Години наред самият Петър Цвятков работи като воден спасител – седем години е бил спасител по Черноморието, осем години е бил спасител на “Паметниците”, пет години на басейните край града, които в момента са занемарени. “Сега съм готов пак да работя”.
Най-голямата болка за Петър Цвятков е, че в момента в града има само един басейн. “Най-голямата ми болка е за младежта, че няма къде да се обучава. Единствено остана този на “Мираж”. Споделя, че има и друг в района на хотел в района на “Паметниците”, но там цената е много висока и въобще не ходят деца. “Не знам защо се чака. Има обещание от кмета да направим такъв басейн, който е много необходим.
24 спасени човешки живота има в кариерата си на спасител Петър Цвятков. Над 400 са децата научени от него да плуват. Категоричен е, че ако има място, където да се обучават децата на сезон те ще бъдат над 200, а курсовете ще се провеждат всеки месец. Друга негова болка е, че в града няма клуб на ветераните-плувци и те трябва да се състезават от името на Русе. Така ще бъде и в средата на следващия месец, когато Петър Цвятков ще участва в държавното първенство по плуване за ветерани, като за поредна година се надява да завоюва медали.
Иначе в момента нашият събеседник е пенсионер и получава от държавата за труда си пенсия от 140 лева. Допълнително си докарва по някой лев към нея, развивайки дребна търговия в пазарните дни на покрития пазар. Категоричен е, че ще продължи да преплува Дунав и да учи малките да плуват докато има сили.
Александър ШАБОВ
Август, 2013 година
Сн.: архив Галя ФИРОВА