• Д-р Уаил Мохамед от седмица работи в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ и е последното попълнение в отделението по физеотерапия, видя Актуално Свищов.
    Това не е първо идване на медика в града на Щастливеца – преди година за кратко д-р Мохамед, когато направи малко чудо, лекувайки травмите на футболистите на Академик. Връзката му с България е Тракийския университет, където завършва медицина. Професионалния му път обаче е с ред отбори от Северна Африка. Доктор Уили, както го наричат приятели, бе консултант и на националния отбор по художествена гимнастика за олимпиадата в Токио. В момента работи с футболисти от Левски – Филип Кръстев, Илиян Стефанов, Марин Петков. Освен това работи и Николай Петков в подготовката му за световното по кикбокс.
    „Не се чувствам на чуждо място! Бяхме приети много радушно и виждам уважението на хората“, категоричен е медикът. Споделя, че каквото може ще даде за развитието на Свищов. Споделя, че е готов да приложи опита си на специалист в превенцията на спортни травми и в нашия град.
    В Свищов д-р Мохамед и неговия син Мохамед Уаил Мохамед. Той е на 19 години от следващата година ще учи в Академията специалност Международни икономически отношения. В родината си Судан има успешни изяви на футболния терен за Втора девизия. В момента тренира с основния отбор на Академик, където споделя, че е приет изключително радушно и има приятели – Виктор Владимиров, Георги Йорданов, Иван Ганев, Мартин Колев. Освен всичко младежът от две години е помощник и на баща си в лечебните процедури с вендузите.

Д-р Уаил Мохамед в интервю за Актуално Свищов.

– Съвсем в началото представете се?
– Казвам се Уаил Мохамед и съм дългогодишен лекар на първенеца на Судан Ал Хихал, в периода 2008 – 2018 година. Бил съм лекар на националния отбор на Судан, работил съм с всички младежки национални отбори, олимпийския. Консултирал съм националния отбор на Уганда, консултант и на Ал Лахли – първенец на Либия. Известно време съм бил и консултант на футболистите на Катар.

– Разкажете повече за своята работа и как помага тя на спортистите, в случая на футболистите?
– Работя от 2008 година върху методика първо на профилактика на спортни травми и повишаване качеството на футболистите – да издържат на напрежението, да издържат на тренировки. Всичко това по един или друг начин рефлектира върху тяхното представяне на терена. Работим по тази методика след нейното публикуване 2017 година – как действат вендузите при футболистите? Това е една статия изнесена на 26-та Международна конференция на ФИФА в Барселона. В нея представих след проучване върху 500 футболиста в Судан с най-различни травми – как вендузите участват в бързото възстановяване при 60% при травмираните играчи. В същото време създава много добра връзка между мозък и тяло и мозък и мозък…

– Обяснете за неспециалистите…
– Това повишава физическата готовност на футболистите. Голяма част от елементите на физическата готовност се контролират от мозъка – това са бързина, издържливост, промускулен баланс, концентрацията на терена. И най-вече основните неща, които определят качествата на един играч – вземане на решение, изпълняване на фината моторика, командите на треньора по време на играта. Помагам и на треньорския щаб с това, че можем да осигурявам най-добрите на терена – намалявайки броя на контузените и треньорът има възможност да избира от най-добрите играчи в титулярния състав.

– Да разбираме, че всичко споделено се прилага?
– Тази методика е действаща – три години съм я прилагал с националния отбор на Судан. Стигнахме до финалите на Африканската купа, 15 години отбора на Судан не бе стигал до финалите. Класира се и за финалите на Арабската купа – успя да елиминира големи имена във футбола на Африка като Гана, Южна Африка, отборът се представи много добре и се изкачи с около 40 места в класацията на ФИФА.
Тази методика повиша концентрацията, а също и самочувствието на футболистите. По този начин те имат възможност да покажат на терена най-доброто от себе си. Какво правим? Повишаваме кръвоснабдяването на мозъка и по този начин центровете на мозъка работят с много високо качество и играчите избират най-добрите решения, давайки най-добрите команди до тялото. Подобряваме връзката между мозък – тяло, ако се забавят тези сигнали може да пропуснеш, въобще лошата преценка.
Тази методика дава голяма превенция на спортни травми, когато има добро кръвоснабдяване на мускулите, добра инервация на стави много рядко стават усуквания на стави, коляно и подобни травми. В заключение мога да кажа, че прилагайки тази методика може да снижим до минимум броя на футболистите с травми в отбора. От статистиката знаем, че се завишава броя на спортните травми в целия свят. Има травми, които все още създават трудност като диагностика и лечение.

– Характерното при тази Ваша методика са вендузите?
– Да, това са старите вендузи, които хората знаят и бабите са ги ползвали за всичко. Но има и голям разлика – ние започваме да слагаме вендузи и върху гръбначния стълб. Създава се вегитативно налягане, което освобождава натиска върху нервните окончания по този начин увеличаваме скоростта на предаване на импулси – инервацията. Ускорява се подаването на команди от мозъка до тялото, защото те минават през гръбначния стълб, където става забавянето на тези импулси.

– Вашата методика, начин на лечение само при спортни травми ли може да се прилага?
– Освен със спортни травми и всичко, което има връзка с болков синдром – ишиас, дискови хернии, инсулти, изтръпвания – т. нар. невропатии, хронични язви по краката, ръцете, шум в ушите. Това е основното – баланса при хората. Имам опит и с деца с аутизъм.

– Освен с футболисти работите ли и с други спортисти?
– Имах щастието да помогна с консултации отбора на България по художествена гимнастика преди олимпиадата в Токио. Помогнах при създаването на програма за момичета да превентираме проблеми, свързани с гръбначния стълб. Това е вина и на спорта – голямо напрежение на гръбначния стълб.

– Говорим за травми при спортисти – травмите само към по-възрастните спортисти ли са или и младите не са застраховани от тях?
– Травми има много. Не е правилно мисленето, че при деца и юноши няма травми, напротив има. Всичко, което се казва болка – това е проблем. Болки в коленете, болки в глезените – това са проблеми, които трябва да се решават, защото при натрупване на тези проблеми става сериозно. Когато футболистът навлезе в зрялата си възраст той е с контузии и проблеми, ако не е решавал болките навреме.
Александър ШАБОВ