Роден през 1943 г. на 9 април, завършва Първа мъжка гимназия випуск 1961. Продължава висшето си образование в Медицинския университет София със специалност – стоматология. Работи дълги години по специалността си в свищовската болница, след промените разкрива частна практика и кабинет. Носител на множество награди да обществената си дейност и присъствие. Запазването на родовата памет на Свищов, не само като град – за него той беше много повече, беше страст. Притежател, пазител на множество арте факти от миналото на града ни, той неспираше да говори със свръх любов за родния си град.

Носител през 2012 на званието „Достоен за Свищов“,  председател на сдружение „Свищов – минало, настояще и бъдеще“ и много други отличия. За всички нас той ще остане „доктора“, не само стоматолог, а доктор по свищовска история. Умира на 22 декември 2015 година.

„Трудно е да намериш най-точните думи, с които да охарактеризираш стоматолога д-р Иван Динков. Той е, както се казва широко скроена личност. В услуга на хората е 24 часа в денонощието. По всяко време можеш да го потърсиш за помощ. Той не скучае, защото рядко остава сам в кабинета си, а всеки разговор с пациентите му го кара да се вживява в техните проблеми и да търси начин за тяхното разрешаване.

Наследил професията на своя баща, д-р Динков е навъртял вече 35 години в стоматологичния бранш. Първият му работен ден започва в зъболекарския кабинет в село Козловец, след това в свищовската поликлиника, а през 1984 година става и главен лекар на Общинската стоматологична поликлиника. 18 години има вече и частна зъболекарска практика. Голямата клиентела на д-р Динков може би се обяснява и с това, че той умее да предразположи своите пациенти. Докато някои от тях набират кураж да седнат на зъболекарския стол, той запълва времето, като ги запознава със своето хоби – богатата си лична колекция от пощенски картички „Поздрав от Свищов“. За нея може да ви говори с часове. Вече излезе от печат луксозният му фотоалбум, с който цели да възкреси достолепието и колорита на някогашния Свищов. За съпричастността на д-р Динков към проблемите на хората говори и това, че той е трети мандат общински съветник“.
Април, 2008 година

Снимки: личен архив Галя ФИРОВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.