Цената на тока за клиентите на ЕнергоПро се увеличава с 12.32% от 1 януари, което е най-високото увеличение от трите монополиста, научи Актуално Свищов. КЕВР да не повишава цената на тока и на парното за битовите потребители. За това призова председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в своя позиция до медиите след публикуването на докладите на КЕВР вчера, предвиждащи 12% увеличение на цената на тока за бита и до 30% поскъпване на парното и топлата вода от 1 януари 2022г.
Днес КЕВР обяви на сайта си доклади и проекти за решение за увеличение цените на тока за ЧЕЗ с 11,22%, за ЕВН – 11.26%, за ЕнергоПро – 12.32% от 1 януари 2022г. Припомняме, че цените на тока вече бяха увеличени тази година от 1 юли 2021г, така сметка за ток от 100лв през миналата година в момента е 106 лв, а от 1 януари ще бъде 118лв.
В позицията си Манолова настоява да се не се увеличава количеството ток, който ще плащат гражданите от скъпите ТЕЦ-ове от догодина, а да се заложи на в пъти по-евтиния ток от АЕЦ Козлодуй. Експертите на гражданската платформа са изчислили, че в момента АЕЦ Козлодуй произвежда не по-малко от 16 млн. МВтч ток годишно, а за нуждите на битовите клиенти в момента се използват едва 2,9 млн. МВтч.
В случай, че КЕВР не се съобрази с това искане и повиши цената на тока за бита от Изправи се.БГ се обърнаха с искане към новото правителство и Народно събрание да защити потребителите от увеличението на сметките като приемат намалени ставки на ДДС за ел.енергията от 20% на 10% за бита.
За продължаващите четвърти месец непосилни високи сметки на тока за бизнеса и институциите от гражданската платформа настояват за продължаване на компенсациите от държавата за скъпия ток като се покриват 75% от поскъпването над цената за крайните снабдители при регулирания пазар за сметките над 150 лв/Мвтч.