След като прокуратурата започна проверка срещу шефа на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров по негова молба, сега и КПКОНПИ подхвана главния прокурор Иван Гешев. Комисията, ръководена все още от Цацаров, се е сезирала по публикации в медии, които цитират правосъдния министър Надежда Йорданова, че при нея са постъпили множество сигнали за нарушения на Гешев, пише вестник „Сега“. 
„КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията на комисията“, се казва в съобщението й. Хората на Цацаров добавят, че от министерството са „изискани заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация“. „Сега“ очаква коментар от МП по темата.
Не е известно защо досега КПКОНПИ не се самосезира, тъй като и служебният правосъден министър Иван Демерджиев говореше, че в министерството постъпват сигнали срещу Гешев, които непрекъснато набъбват. И преди това неведнъж е имало публикации, в които се сочат нарушения на главния прокурор. По темата Бойко Рашков, още като служебен министър дори сезира прокуратурата, но тя отказа да образува разследване срещу Гешев.
С проверката срещу Гешев Цацаров на практика му връща жеста. След като Цацаров подаде оставка и остана без допуск до класифицирана информация, той поиска прокуратурата да го провери и да отговори има ли данни да е извършил престъпление. Върховната прокуратура веднага образува проверка и изиска информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.