Излагат за поклонение в Свищов иконата с мощите на Св. Никифор Прокажения, пред която жена прогледна. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Иконата с мощите на Св. Никифор Прокажения ще бъде изложена за поклонение в Свищов на 22 юни (събота)в храм „Свето Преображение“. В 9.00 часа светинята ще бъде посрещната тържествено с камбанен звън и ще остане за поклонение на вярващите през целия ден.

В 18.00 часа ще бъде отслужен молебен канон за здраве, а в 18.30 ще бъде представена книгата с житието на светеца “Свети Никифор Прокажения Чудотворец”.

Свети Никифор Прокажения е наричан бързият помощник, тъй като неговите чудеса и осезаема помощ се случват много бързо.

Като един пример за това е чудото, което се случи миналата седмица именно пред иконата на Никифор Прокажения. Жена, върна зрението си в деня, в който иконата беше изложена в горнооряховския храм. Това се случва в момент, когато тя чака на опашката, за да се поклони на иконата и се моли за изцеление и чудото става. Свидетели, които са били около нея, разказват, че тя започнала да скандира „Виждам, Господи, виждам! Свети Никифоре, благодаря ти. Окото ми, виждам.“ След като се събудил искрен интерес у останалите, тя казала, че в този момент, тя вече може да вижда с увреденото си дясно око, което до този момент е било поразено, вследствие на автоимунно заболяване.

За свети Никифор
Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот, Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. 42 години, той прекарва в лечебницата на Хиос, и когато е открито лекарството за проказа всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.