“Всяко чудо за три дни” е поговорка, която използваме често в забързания свят на новините и информацията. В последните три дни обаче заедно направихме нещо, което на нас в АЕЖ ни изглежда като чудо. Успяхме да съберем значителната сума, необходима за правна помощ на Mediapool.bg, след като тази независима медия попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”. Този съдебен процес има множество характеристики на SLAPP или “дело шамар”. Това са стратегически дела, които хора или компании с власт и възможности, водят срещу журналисти и активисти. Целта на тези дела не е да защитят доброто име на ищеца, а да накарат съответният журналист или активист да престане да се занимава с онова, което прави и което е в обществен интерес.

Искът на “Лев Инс” е за рекордна сума и е заради това, че медията е цитирала официална стенограма с изказване на финансовия министър. Размерът на адвокатските услуги по тези дела зависи от стойността на иска и минималните тарифи са описани в специална наредба – ако адвокат вземе по-малко или води подобно дело безплатно, подлежи на дисциплинарна санкция. Затова и ако някой ви съди за 1 000 000 лв., ще трябва да намерите 40 000 за разноски. Разбира се, ищецът също ще има сходни разходи, за да води такова дело. За една голяма компания тези суми са незначително перо. И вероятно е пресметнат ход – да се похарчи определена сума, за да се осигури медийна тишина около компанията.

Най-силното противодействие на подобен тип опити за заглушаване е солидарността. Когато вместо да се изплашат, много журналисти и граждани решат да говорят високо и да задават въпроси. Стотици откликнаха на призива на АЕЖ да пишат на “Лев Инс” и да им зададат същите въпроси, като зададените им от Mediapool. Решихме да не спрем до там, а да се опитаме заедно да съберем нужната сума за адекватна защита на медията. Бяхме стъписани от размера ѝ и, да си признаем, не очаквахме да успеем да я съберем бързо.

Бяхме опровергани. Още като обявихме инициативата, даренията започнаха да валят. За няколко часа в първия ден по сметките ни имаше над 10 000 лева, активността се задържа висока и през втория и третия ден и бързо достигнахме 34894,61 лв., които заедно със средствата от друга паралелна кампания покриват цялата необходима сума.

Получихме точно 351 дарения. Сумите варираха от 1 евро до 2 000 лв. “20 лв от български пенсионер” – бе сред най-трогателните основания за плащане. “За журналистическото достойнство на хората от „Медиапул“ – гласеше друго. “Долу мафията” – трето. Получихме и плащане с основание “*** за Лев Инс”, което след кратък смях, отнесохме отново към даренията. Тъкмо достигнахме необходимата сума и пишехме новина за край на кампанията и получихме най-голямото дарение – 7659.29 лв. от Юлияна Йорданова, която е спечелила дело срещу ПИК за същата сума и е решила да я даде за каузата. Свързахме се с нея. Обяснихме, че средствата за делото Mediapool.bg вече са набрани и тя се съгласи тази сума да сложи началото на фонд за правна помощ по други “дела шамари” срещу медии и журналисти.

Безкрайно благодарни сме на всички, които подкрепиха кампанията. На онези 351 души, които показаха с действия, че им пука за свободата на словото, но и на всеки, споделил информация за каузата. Не на последно място, поздравяваме колегите от Mediapool, че през годините са доказали своя професионализъм и журналистическа смелост и имат вярна аудитория, готова да ги подкрепи в труден момент.

Сметките на АЕЖ остават отворени. Всяко дарение вече ще бъде отчитано във фонда за защита на медии и журналисти, като ще предоставяме пълна отчетност за подкрепените каузи.

Можете да дарите в следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Титуляр: АЕЖ – България

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Фонд за правна помощ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.