Почти всички жители на село Белцов, много самодейци и гости от близо и далеч се събраха, за да отбележат стогодишнината от основаването на читалището в населеното място, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. От самото начало до ден днешен читалището носи името „Пробуда“ и вече век ревностно изпълнява мисията си. Празничната програма, посветена на юбилея, продължи повече от три часа. Независимо от превратностите на времето, храмът на духовността успява да поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културния живот, съхранява и развива българските обичаи и традиции. Пет поколения от жителите на Белцов са израсли с вълненията и трепетите на самодейността в читалищните зали, с книгите от библиотеката, с ролите от театралните постановки, с програмата на музикалните сътави. Гости на празника бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, читалищни дейци от общината. „Читалището в Белцов се превърна в своеобразна институция, по която вече много други „си сверяват часовника“. Вие, читалищните дейци и самодейци не спряхте да поддържате българския дух, подклаждахте самобитността на местното население, предадохте на младите поколения народните обичаи и традиции. Много е трудно да се изброят отличията и наградите, които читалището е получавало през годините“, се казва в поздравителния адрес на д-р Петров до юбилярите. Като подарък читалището получи икона, медал за съхраняване на българските обичаи и традиции и почетен плакет.
Празничната програма започна със символичното предаване на съхранения български дух от най-възрастната самодейка към най-малката читателка в читалището. Поздрав от песни и танци към рождениците поднесоха певчески и танцови групи от Новград и Караманово. Историята на НЧ „Пробуда 1922“ бе представена по оригинален начин с презентация. 51 са жителите на Белцов, които преди сто години стават учредители на читалището, а за негов пръв председател е избран Илия Герджиков. През 1959 година е направена първата копка на сегашната сграда, която е изградена изцяло с доброволен труд на местното население. Като запазена марка на читалището са обичаите Бразаи и Къпане на млади зетьове в ледените води на Янтра. Всеки от самодейните състави към читалището се представи с изпълнения.
Народната певица Славка Калчева вдигна на крака млади и стари като всички се хванаха на голямо кръшно българско хоро. Беше спазена традицията и юбилярите под звуците на „Многая лета“ духнаха свещичките на огромната торта. Небето над Белцов беше озарено и от пъстроцветна заря.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.