Онлайн конкурс „Шарени чорапье“ организира читалище „Крюгер Николов – 1922” в земенското село Пещера, съобщи БНР.
Проявата е посветена на 100-годишнината на читалището и на Деня на самодееца, който се отбелязва на 1 март.
Идеята на организаторите е да бъдат представени характерните за народната носия автентични чорапи от различните фолклорни области в страната.
Желаещите да се включат в надпреварата могат да изпращат снимки до 8 март.
Всички фотоси ще бъдат качени на фейсбук страницата на читалището, като трите събрали най-много гласове ще получат плакет и диплом, а за останалите ще има грамоти.
Сред първите отзовали се са читалищата в брезнишките села Сопица, Велковци, Садовик и  пернишкото село Расник. Снимки са изпратени и от читалища в общините Карлово, Полски Тръмбеш, Свищов, Завет, Руен, Търговище. Показани са автентични плетени чорапи, някои от които са на повече от 100 години.
Читалището в село Пещера е едно от най- активните в Пернишка област. То е инициатор и домакин на националния фестивал на сватбената обредност и на фолклорния събор „От браздата до софрата- дългият път на хляба”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.