Под мотото „Поклон будители“ в Ценово беше отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. По този начин беше възстановена една традиция за съвместна дейност между народните читалища и учебните заведения в общината. Идеята за почитане на будителите е на Общинския читалищен съюз с безрезервната подкрепа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В навечерието на Деня на будителите участниците отбелязаха и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането му за светец.
В залата на ценовското читалище си дадоха среща представителни групи от четирите основни училища и деветте читалища. Участници и гости бяха посрещнати от изложба „20 причини да се гордеем, че сме българи“. Вниманието на всички беше привлечено от любопитни факти за живота и дейността на българските будители. Градусът на настроение още в началото достигна до „точката на кипене“ с изпълнението на „Песен за будителите“. Четирите отбора бяха отлично подготвени и без никакви затруднения отговаряха дори и на въпросите с повишена трудност. Състезателите имаха и нелеката задача не само да подредят пъзел с образа на будител, но и да разкажат за живота и делото му. В празника активно се включиха и представители от публиката – децата рецитираха стихове, пяха песни и представиха моменти от българската история. Журито наистина се оказа затруднено да определи отбора –победител. Всяко училище получи като подарък енциклопедия на българските будители.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.