Медальон на римския император Каракала, сечен в град Пергам след посещението на императора през 214 г. в Пергамон, е една от ценните находки, открити преди два месеца при разкопки на римски некропол край село Нова Върбовка.

Възпоменателният медальон от бронз е единственият по рода си, откриван у нас. Римската гробница, датирана от III в от н.е., съдържа и други ценни артефакти като златни, сребърни и бронзови накити, огърлици от стъклени мъниста, амфори, лакримарии, керамична лампа.

Ценните експонати вече са в лабораторията по консервация и реставрация към РИМ – Велико Търново.

Археолозите очакват в близост до двата гроба да открият селище или имот/ вила на покойниците, като предполагат, че те са били заможни и са владеели земи в района между два административни центъра – Никополис ад Иструм и Марцианополис.
Ана МИНЕВА

Още по темата ТУК

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.