Представители на БСП създават ново политическо крило – опозиционно настроено срещу лидера на партията Корнелия Нинова, предаде Даниел Инков, репортер на БНР. Това беше обявено на среща по инициатива на софийската организация на БСП. Нейният председател Иван Таков посочи постигнатото на кметските избори в столицата, когато въпреки първоначалното неодобрение от ръководството на БСП, местната структура на партията и новата формация „Левицата“ се обединиха около кандидатурата на Ваня Григорова:

„На основата на това, което направихме през последна година в София, предлагам да създадем обединение в партията, което да наречем „Бузлуджанци“. Да си дадем възможност да вършим истинска, смислена политическа работа, без да разчитаме на идеите, инициативите и мотивациите на централното ръководство“.

Новото крило в БСП смята, че лидерът Корнелия Нинова да бъде сменена и си поставя за цел да работи за „възраждането на партията“.

В днешната дискусия под надслов „За бъдещето на БСП и лявото“ участваха и бившите лидери на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев. Двамата се обявиха за обединение в лявото политическо пространство.

„Аз виждам необходимост и от дълбок процес на промени – и идейни, и организационни. Разбира се, сигурно ще трябва да се промени и ръководството, защото не може да имаш толкова много загуби и обяснението да е някъде другаде“, каза Първанов.

Сергей Станишев допълни:

„Аз искам да чуя, първо, мненията на хората за състоянието на БСП, защото мисля, че всички идваме с едно общо усещане на голяма тревога за това какво е доверието в БСП. В последните години се води една пергаментна гражданска война и тя е инициирана от ръководството, за съжаление. Правят се чистки по структурите. Последният пример е Софийската организация и опита за нейното дестабилизиране, което заедно в крайна сметка води до това, че БСП не успява да произвежда политики“.

Според Таков БСП има нужда от нов лидер:

„Повече от всякога нужда от силна социалистическа партия и това може да бъде БСП с нейната 132-годишна мъдрост. Виждате какво се случи вчера в Москва – един чудовищен терористичен акт. Продължаващите конфликти в Близкия Изток и конфликта между Русия и между Украйна. В момента ни трябва тази мъдрост на социалистическата партия, но тя да бъде възродена и да се върне на полагащото й се място като първостепенна политическа сила“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.