В навечерието на 1 ноември обявен за Ден на будителите – да по размишляваме! Но затова трябва да си отговорим на въпроса- КАКВИ и КОИ СА ТЕ? Отговорът е лесен и труден!? Ясно е, че това са хора работещи в българската нива, силно обичащи всичко българско, ненавиждащи чуждо поклонничеството, с поглед вперен напред в бъдещето! Те са преди всичко хора на духа, често не практични и неразбрани от другите, считани за ексцентрични или дори смешни!? Те не са нито богаташи, нито партийни активисти, защото работят за общото благо, често загърбили личното, приживе незабележими и възхвалявани след смъртта им!? Притежават свободна воля и изповядват нестандартно мислене, често извън модата и каноните! Тези хора не може да са любимци на властимащите, защото разбиранията им се разминават и затова животът им не е лек! Но безоблачен и охолен живот води в друга посока, ще се слеят с болшинството и няма да бъдат будители! Или другояче казано- трънливата корона е тежка и бодлива! Те не случайно се появяват и проявяват във време, когато българското е под въпрос, когато простият народ спи опасен сън, от който може да се събуди друг!? Паисий бе пръв и след него стотици други будни умове!? Пълно покритие с крилатата фраза: „В началото бе словото!“ Той бе искра запалила слабото огънче на кандилото, от което се разгоря огънят за свобода!
В свободна България понятията будител, дарител, учител някак се смесиха и объркаха. Те наистина често се преплитат, но не всеки дарител и учител е и будител! Фактът, че има отделни празници на просветата и култура и на будителите, е достатъчно красноречив. В същият момент това са най- българските и най- чистите сред многото празници, които празнуваме! Това е така, защото не ги обвързваме с никоя друга държава или народ, не ги смесваме с нищо материално, а само с духовна свобода и признателност. Това е възможност и за гордост, че и ние сме дали нещо на света!? И забележете, ако не греша, само ние българите имаме такива празници!!!
В днешното интересно време в което живеем, на глобализъм и самоналагане на няколко центъра на икономическа и политическа власт в световен мащаб, всеки народ търси своето място под небето. За нас българите това съвпадна със смяна на системата, ценностите и собствеността. Получихме свобода срещу доста продължително безвремие, в което избуяха нихилизъм, некомпетентност, корупция, простащина и ред други нелицеприятни неща. Май стана необходимо да потърсим будители в обхваналия ни еснафски сън и незаинтересованост!?
Накрая и няколко думи за самия празник. Прекрасно е, че го направиха официален неприсъствен ден! Но той не е само за институциите, а и за всички нас- време да се огледаме и помислим. Не с чаша, а с душа! Защо смесваме този чист празник с един чужд, груб и скрит зад маски и чудовища? Нали имаме наш народен- кукерски? Ако не вземем подходящи мерки, след време младите поколения ще забравят за будителите и ще са маскирани за всичко българско!?
Да Ви е честит предстоящият ПРАЗНИК НА БУДИТЕЛИТЕ! Дълбок поклон пред тези светли умове, които осигуриха нашето настояще, а за да го променим към по- хубаво- зависи само от нас!!!
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.