На 11 април честваме Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните, обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма /ФИР/ и утвърден с решение на ООН. Така се отбелязва въстанието на концлагеристите от Бухенвалд от 11 април 1945 г.

Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. В годините на Втората световна война в Германия и окупираните страни действат повече от 14 хиляди концлагери. През тях преминават над 18 милиона човека. Над 12 милиона от тях не оживяват.

В Лагерите на смъртта хората са били принудени да гладуват и да се трудят до пълно изнемогване, измъчвани, изнасилвани, изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, разстрелвани и подлагани на ужасяващи медицински експерименти. Твърденията, че в Българя не е имало фашизъм, могат да оборят костите на хиляди партизани, ятаци, комунисти, антифашисти и семействата им, които лежат в земята в знайни и незнайни гробове. Преследвани, измъчвани, убивани жестоко са и жени и деца, заличавани са цели семейства.

Памет за жестокостите на този период е „Малкият паметник“ в Свищов. Той е поставен в памет на Неделчо Георгиев- подпредседател на НС при управлението на Ал. Стамболийски, Цвятко Въбленски, свещ. Владимир Димитров и запасния майор Георги Кочев, командир на Гривишкия фронт в Плевенското юнско антифашистко въстание през 1923 г., които са жестоко убити и погребани в района, както и на всички борци срещу фашизма.

Паметта не бива да позволява да се забравя тази трагедия. Днес, на 11 април Общински Съвет на БСП поднесохме цветя на Паметната плоча в Градската градина. Наш дълг е да отдадем почит и да се преклоним пред героизма, пред силата и мъжеството на всички борци против фашизма и нацизма, варварството на 20 век, белязано от 50 милиона загинали в годините на Втората световна война. Поклон.
София Вергилова,
Председател на Общински съвет БСП Свищов