Нежеланието на премиера Кирил Петков да достроим втората ядрена централа разтресе управляващата коалиция. Повод за напрежението и острата реакция на БСП стана изказване на министър-председателя преди два дни, че няма да довършваме АЕЦ „Белене“, пише Дир. бг.
Кирил Петков отговори с категорично „не“ по време на телевизионно интервю, като нарече проекта „локва“, в която наливаме и пак си остава „локва“.
Преди години бившият министър-председател Бойко Борисов пък беше намерил подобно наименование за площадката, на която чака оборудване за над 3 милиарда – лидерът на ГЕРБ я беше кръстил „гьол“.
Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция по повод думите на Кирил Петков, като му припомни, че това фигурира в коалиционното споразумение.
„Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението“, заявиха от социалистическата партия, която участва в управлението като партньор на ПП, ИТН и ДБ, като последните също отдавна не искат да се строи АЕЦ „Белене“.
„Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“, цитират коалиционното споразумение от БСП. „Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“, заяви ръководството на партията.
Вчера соцлидерката и вицепремиер Корнелия Нинова отказа коментар пред медиите, като уточни, че предстои ИБ на БСП да излезе с позиция, разпространена тази сутрин.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.