Свищовлията Бранимир Събев издаде седмата си книга. „Утробата на светлината“ е сборник с разкази, който е на книжния пазар от броени дни. Какво за Бранко е писането, какви са му творческите планове – в интервю за Актуално Свищов.
– Представи се накратко за тези, които не те познават?
– Казвам се Бранимир Събев, родом от град Свищов и съм автор на седем книги в жанровете ужаси, фентъзи и фантастика. Живея в София, работя в американска компания от сферата на маркетинговите проучвания. Обичам да пиша и чета, да гледам филми, да разпускам с приятели по заведенията, както и да ходя на рок-концерти.
Завършил си Академията, имаш магистратура по журналистика от СУ – какво е за теб Свищов?
Завърших „Финанси“, профил Банково Дело в Стопанска академия в родния си град през 2005-а г., след което поработих известно време в бившия „Биохим“ в Свищов. После отбих военен дълг, през 2008-а се преместих в столицата и записах магистратура Журналистика в Софийския, която завърших през 2010-а, но не съм практикувал като журналист. Вече над 14 години живея, работя и творя в София – за цялото това време ми се случиха и преживях толкова много неща в личен, професионален и творчески план, че времето прекарано в Свищов ми изглежда като спомени от друг живот, дори на моменти като спомени на някой друг човек.
– Разкажи за новата си книга?
– Преди броени дни излезе най-новият ми сборник – „Утробата на светлината“. Съдържа 14 разказа в жанровете фентъзи, трилър, хорър, магически реализъм, екшън и др. Тези истории ще ви отведат на пътешествия както из България, така и на места като Испания, Древен Египет, Близкия Изток, Щатите, та дори в мрачни градчета от други измерения и реалности.
– Какво за теб е да пишеш фантастика, фентъзи и ужаси?
– Призвание, път и цел, предопределение, карма, благословия и проклятие – всичкото това наедно. Постоянно се старая да се развивам, да ставам по-добър, искам повече и се надявам на най-доброто, а от друга страна не мога да престана и да се откажа. Имам още истории за разказване, светове за споделяне, приключения, които да бъдат изживяни както от читателите, така и от мен. Важното е литературата да ни накара да изпитаме удоволствие и да се почувстваме по-добре: замечтани, вдъхновени, удовлетворени, а защо не и приятно уплашени.
– Какво те мотивира да пишеш и защо избра да твориш в областта на хоръра?
– Както наскоро отговорих в друго интервю, на което ми зададоха същия въпрос – не съм избирал жанра, жанрът избра мен. Мотивацията ми е да напиша нещо, което искам да прочета, както и да се опитам да разкажа интересна и хубава история. А ако това, което съм написал достигне и до сърцата на читателите, успее да ги разведри, да ги накара да се почувстват приятно и че са прекарали добре времето си с моите творби – какво по-хубаво?
– Любимите ти автори, които са ти повлияли по някакъв начин?
– Като хлапе и юноша обичах да чета както приказки, така и автори като Астрид Линдгред, Ерих Кестнер, Марк Твен, Емилио Салгари, Майн Рид и Карл Май, а и естествено създателите на книги-игри – този така прекрасен и хубав деветдесетарски феномен. От авторите на хорър обичам да чета Стивън Кинг, Хауърд Лъвкрафт, Едгар По, Клайв Баркър, от фантастите – Роджър Зелазни, Клифърд Саймък, Дан Симънс и Л. Рон Хабърд, а от фентъзито: Нийл Геймън, Джо Абъркромби, Марк Лорънс, Питър Брет и др.
– Кога Бранимир Събев ще представи на почитателите си роман?
– Ами аз вече имам един такъв издаден – „Сърца от стомана“, 2019. Това е военна екшън-фантастика, в която извънземни нападат България и ние трябва да се защитим от тях. Ако сте фенове на филми като „Пришълецът“ и „Звездни рейнджъри“, то „Сърца от стомана“ е само за вас. „Сърца от стомана“ е единственията ми роман, останалите шест книги са сборници с разкази. Кога ще напиша и публикувам следващ роман ли? Близкото бъдеще ще покаже.
– Пожелай нещо на читателите на Актуално Свищов?
– Желая ви да сте живи и здрави, борбени, с вяра в утрешния ден, и весело посрещане на Коледа и Нова Година!
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.