Тревожна тенденция – ловът на таралежи е едно от новите хобита на бракониерите, съобщи БНТ. Това показват наблюдения на ловци и публикации в социалните мрежи.
Клип, свален от ТикТок, е споделен в природозащитна група във Фейсбук. Показва две момчета, които се хвалят с изпечен таралеж. Оказва се, че от защитеното животно се интересуват не само тийнейджъри, но и бракониери. В ловни групи в социалните мрежи открито се публикуват обяви за търсене на кучета, обучени за лов на таралежи.
От коментарите се разбира, че цената на едно такова куче достига 1500 лв. Като доказателства за техните умения се публикуват и клипове. Авторите на обявите не посочват точно за какво им трябват тези животни.
От Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ в Благоевград научили за тази тенденция от специализирани издания.
„Tам е загатнато за тези таралежи и някакви кучета, че ги обучават, но какво е това нещо, просто за първи път чувам. Аз съм чувал някъде, че има някои видове таралежи, които ги ядат, ама как и какво представлява“, казва Иван Василев – ловец и председател на Ловно-рибарското дружество „Сокол 1911“.
Вече има хванати ловци на таралежи – в Хасковско бяха установени петима мъже, у които полицаи открили 12 таралежа. Мъжете признали, че ги ловят, за да се хранят с тях. Експертите припомнят – таралежите са полезни за природата животни, но са вредни за човешкия организъм и в никакъв случай не трябва да се ядат. Освен това са защитен вид.
„Освен, че тъй като те са защитен вид и е напълно забранено тяхното улавяне или безпокоене, те са и преносители на всякакви паразити, включително вътрешни и външни паразити, което е опасно за човешкото здраве“, обясни Натали Харалампиева – еколог в Зоологическа градина – София.
Когато подтискаме един биологичен вид, независимо дали той е ценен за човека или не, ние се намесваме в цялата екосистема, пояснява и Христина Филипова от Екологичния научно-образователен център в Зоологическа градина – София.
„В една екосистема всички видове са свързани. Таралежите се изхранват с насекоми, дребни влечуги, земноводни, когато тяхната популация бива подтискана, всъщност това води до бум в популацията на техните жертви. Т.е., можем да очакваме повече змии, включително отровни“, добавя Филипова.
От Министерството на околната среда и водите припомниха пред „По света и у нас“, че таралежът е вид с най-строга защита, като за него са забранени действия като улавяне, убиване, преследване, дори обезпокояване и превозване. Санкциите за физически лица могат да достигнат до 5000 лв., а за юридическите – до 10 000 лв.
От министерството призовават хората, които имат сигнали за нарушители, да не се колебаят и да сигнализират.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.