Бойко Борисов с нова серия критики срещу управляващите. Той се срещна с партийния актив в Кирково, пише Дир.бг.
„Тея ходят в Брюксел да говорят за корупция, за реформа в съдебна система, тея точно… Тея хора като ги гледате, не ви ли е мъчно, бе, Рашков ли си, къв си там…? Не ви ли е мъчно, бе… с три байпаса да ги държите по арестите, докато лъжете с машините в София. Директно се пренасяме към 44-ото – по същия начин партията на Рашков и сега припозната от Кирил Петков, защото от няколко дни реториката му е същата. Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони“, заяви лидерът на ГЕРБ.
Бойко Борисов припомни думите на Румен Овчаров от интервюто му в предаването „Тази събота и неделя“, че 60 000 мегавата само за 3 секунди са „харизани“ на Румъния. Това е количество, равно на половината за деня консумация на цяла България, заяви Борисов.
„Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони“, категоричен беше той.
„Ние ги дебнехме да ги хванем с милиони. На мен ми спретнаха компромат с чекмеджето и ме разнасяха цял месец. Тук става дума за милиони чекмеджета. И какво става – първите са си внесли рушветите – по 80 лв. на мегаватчас. Аз предупредих – ще има война с „Булгаргаз“, тъй като едните искат да вземат „пътя на копринката“, заяви Бойко Борисов.
Обвинение имаше и около магистрала „Хемус“. Борисов обвини управляващите, че са лъгали за „ин хаус“ процедурите. „Ин хаус“ процедурата е европейска. И сега техните министри работят и разплащат по абсолютно същия начин. И то десетки милиони“, заяви още Борисов.
„Ако е прав техният вътрешен министър, техният премиер и финансов министър, че това е грабежът на века, значи от два месеца грабежът продължава с други изпълнители. Нито едното е вярно, нито другото“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.
Коментар от него дойде и по Плана за възстановяване и развитие. „На 15 октомври е изпратен. След това ЕК им върна 43 страници с 207 забележки. Ако е така, както казват Петков и Василев, те са върнали поправки на забележки. Само че ако са върнали поправки на забележките, трябва да ги качат на интернет страниците и обществото да ги разгледа. Защото две от тези забележки касаят Маришкия басейн и контрола на главния прокурор“, каза Борисов.
Боорисов коментира и създадената през седмицата от депутатите временната комисия за промени в Конституцията.
„Ако искаш промени в Конституцията ти трябват 2/3 мнозинство. Коалицията няма това мнозинство, тоест ние, „Възраждане“ или ДПС трябва да ги подкрепим. Те нямат разговори с нас, а искат комисия, за да бъде Христо Иванов председател“, заяви Борисов.
Той обясни, че от ГЕРБ са чакали парламентарната комисия, за да участват активно в промяната на съдебната система. „И в частност – главният прокурор да бъде разследван. Това го имаме и като проект, и като подкрепа. Само че те не искат това да се случи. Христо Иванов и неговата компания ги интересува само постът“, добави той.
Лидерът на ГЕРБ обясни, че са чакали парламентарната комисия, за да участват активно в промяната на съдебната система. „И в частност – главният прокурор да бъде разследван. Това го имаме и като проект, и като подкрепа. Само че те не искат това да се случи. Христо Иванов и неговата компания ги интересува само постът“, добави той.
Борисов се заинтересува от съдбата на активистите на партията, които бяха задържани от полицията за притежание на агитационни материали в навечерието на последните парламентарни избори.
Борисов сравни действията на МВР със събитията от 1944 г. Той обвини управляващите и вътрешния министър, че репресират членовете на партията. „Сутринта полицаите дошли да питат Цвета Караянчева дали ще правим демонстрация, дали ще нападаме полицейското управление. Абе, ей, къде се намирате“, каза той.
Темата с „Булгаргаз“ коментира и Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на икономиката. Според него има схема за умишлено фалиране на „Булгаргаз“, за да може посредници да вземат бизнеса. От 90-те години не сме виждали такава корупционна схема. Цялата битка е за милиарди“, подчерта Добрев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.