Към днешна дата МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” с нула лева просрочени задължения, задължения към доставчици и кредитори. Това съобщи кметът Генчев на пресконференция в присъствието на болничния управител Илиян Венков.
7 години е продължила финансовата стабилизация на лечебното заведение, посочи кметът. През последните две години управител на болницата е човек „отдаден на здравното заведение”, посочи още кметът. По думите му резултатите са видни – болницата стъпи на краката си, преминавайки през предизвикателства и трудности. През изминалите години тя е получила и подкрепа от Министерството на здравеопазването, посочи още Генчев
Констатацията идва две години след като Илиян Венко пое управлението на болницата – на 6 октомври 2020 година той стана временен управител, припомни кметът Генчев.
Към онзи момент задълженията са били около 700 хиляди лева. А през ноември 2015 година, при встъпването си в първи кметски мандат, болницата е имала задължения в размер на 1 618 000 лева.
Първата ми цел като управител бе да се върне доверието към лечебното заведение, заяви от своя страна Илиян Венков. Той потвърди, че МБАЛ вече няма задължения към доставчици и е изплатен и кредита в размер на 500 хиляди лева.
Заслугата за стабилното състояние е на целия екип на болничното заведение, категоричен бе Венков. 12 са привлечените медици на работа в болницата за последните две години. Толкова са и новите медицински сестри и рехабилитатори. Въпреки това има нужда от още сестри, не скри болничният шеф.
Преди две години заплатите са били изключително ниски. За август средната заплата за лекар е 1884 лева, а за медицинска сестра – 1295 лв. За месец септември те са увеличени с 14%, а за октомври ще бъдат увеличени с нови 17%, съобщи още Илиян Венков. Той не скри, че проблем са заплатите на санитарите – 710 лева. Изход по думите му е връщането на добавките за лекари, медицински сестри и санитари.
Кмет и болничен шеф не пропуснаха да благодарят на бившия здравен министър Костадин Ангелов. Двамата бяха категорични, че той е първия министър, който е взел присърце проблемите пред общинските болници.