41-годишният свищовлия Бойко Проданов живее и работи от 16 години във Варна. Но едва миналата година сменя личната си карта и получава официално жителство в черноморската ни столица. Възпитаник на СУ „Цветан Радославов”, Електрониката и Академията. Не на последно място и на ДЮШ Академик…
„За мен е важно Свищов, да си знае историята!”, категоричен е Бойко Проданов. Всички, които сме израснали там знаем за тези 100 и повече първи неща, но много малко хора разбират какво са Дарителите на Свищов за държавата като цяло, бърза да допълни свищовлията…
„Не трябва да забравяме, че през Османското робство градът е бил културен и търговски център. Мен това винаги ме е вдъхновявало, въпреки че от 16 години съм излязъл от Свищов. Така е и с Димитър Ценов и Алеко Константинов, които излизат рано от града, но не са спрели никога да работят за Свищов. За мен е важно, че съм роден в там, учил съм там – СУ „Цветан Радославов” и после в Електрониката, завършил съм Академията специалност Финанси. Всичко, което съм научил – съм научил в Свищов”, споделя Бойко Проданов.
Възпитаник е и на Детско-юношеската школа на Академик – от осми клас до втори курс като студент е футболист.
Прибира се по един път в годината в родния град, където вече почти не са останали от приятелите му. „Като се прибера – виждам онези величествени сгради, какво е било в Свищов – малко или много ми е болно. Винаги си мисля какво ние може да направим за града. Той ни е дал достатъчно и продължава да ни дава”, споделя още Бойко Проданов.
От 16 години работи успешно във Варна. Работата му е свързана в изграждането на бизнес-елита не само на черноморската ни столица, но и на държавата. „Работя тук, но имам клиенти от София и други български градове, както и от чужбина. Да помогна да направят бизнеса си конкурентен на големите компании не само в Европа, но и в света”, споделя за своето трудово ежедневие свищовлията му.
Услугите му ползват компании, които са на три континента, само български, а и смесени. „Едно време са гледали какъв е бил българския модел на бизнес – сега искаме да върнем това. Смея да твърдя, че България има компании и хора, с които съм работил и успешно се състезават в гугъл, амазон и фейсбук”, споделя още нашенецът.
Как си вижда бъдещето на родния Свищов? Най-качествените студенти, които искат да работят и да учат, да им се даде шанс! Това може да стане според него от IT-индустрията, която може да плаща добре за интелекта на хората.
Втората стъпка – туризмът. Преди години се полагаха големи усилия града да се превърне в културен и туристически център, което се благоприятства и от местоположението му. Стъпките, които бяха направени преди години трябва да продължат, за да има резултати…
„Човекът, с който най-много се гордея е дядо ми Бойко Проданов, който прави новата болница в града през 1980 година след като земетресението е разрушило старата”, споделя още 41-годишният свищовлия. Тогава болницата получава оборудване от Западна Гернамия, каквото няма и във Велико Търново и е трябвало, и е копие на Медицинска академия – София. Тогава светилата на Медицинска академия са идвали в града ни, да учат местните си колеги. Министърът осигурява първите линейки за болницата…
„ Свищов винаги ще си остава за мен хора, които са закърмени в родолюбие, патриотизъм и дарителство! Оттук насетне повече ми се иска не да си говорим, а да покажем какво можем да направим за града”, категоричен е Бойко Проданов.
На въпрос би ли се върнал да живее и работи в Свищов, отговаря: „С интелекта си да, но да живея трудно, защото може да работиш онлайн отвсякъде. Няма значение къде живееш, а какво носиш в сърцето си, Свищов е там, където има и един свищовлия”.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.